משרד עורכי דין אבי לוי - הקמת חברה חדשה ורישומה

כל צד לחוזה, באשר הוא, מחויב לנהוג בתום לב הן בשלבי המשא ומתן לקראת כריתת החוזה והן בשלב שלאחר החתימה על החוזה.
אם, אתם צד לחוזה והנכם חשים כי הצד השני נוהג כלפיכם בחוסר תום לב, כדאי להתייעץ עם עורך דין המתמחה בדיני חוזים, על מנת לדעת כיצד לפעול והאם התנהגותו של אותו גורם אכן מהווה הפרה של החובה לנהוג בתום לב. ובכל מקרה, אל תוותרו על זכותכם לקבל את הסעד המגיע לכם על פי דין.

הנני עורך דין עתיר ניסיון בתחום דיני חוזים וייעצתי במאות סכסוכים וערכתי אין ספור חוזים, בתחומים מגוונים בעלי מורכבות משפטית גבוהה. אשמח לעמוד לשירותכם וללוות אתכם בכל הקשור לדיני חוזים בצורה המיטבית.

לקריאה נוספת אודותיי לחצו כאן.

לקבלת יעוץ ראשוני בתחום דיני חוזים מעו״ד אבי לוי - ללא עלות וללא התחייבות צלצלו 052-2353449 או השאירו פרטים מטה ואחזור אליכם

הקודם
הבא

עו״ד לדיני חוזים

״דיני החוזים מגדירים את הכללים, העקרונות והסטנדרטים שבמסגרתם תיאכף התחייבות בפועל או שתקנה היא זכויות אחרות (לבד מזכות האכיפה) מקבילות או משלימות (כגון פיצויים בשל הפרת החוזה)״

כותב: עו״ד אבי לוי

עקרונות בדיני חוזים

מפגש רצונות – סיכום. מו”מ לא יעבור לשלב חוזה עד שיש מפגש רצונות והסכמה על עקרונות. סעיף 1 לחוק החוזים אומר שחוזה מורכב מהצעה + קיבול. הצד השני חייב לקבל את ההצעה. בהעדר סיכום אי אפשר לדבר על חוזה. לא בכל מקרה שיש סיכום , יש חוזה.

חופשי – הכוונה לרצון חופשי, בחירה חופשית. לא רצון פגום. למשל, צד חותם על חוזה מתוך כפיה, איום, הטעיה, מצוקה, עושק. רצון פגום יכול לעיתים לשחרר מחוזה.

בין שני צדדים או יותר

אדם לא חותם על חוזה עם עצמו. “אישיות משפטית” – גוף המוכר עפ”י חוק בזכויות לתבוע ולהיתבע. אפשר לתבוע רק אישיות משפטית. יש צורך להגדיר את האישיות המשפטית. טבעית(בני אדם) או מלאכותית(תאגיד). כל אדם בישראל נחשב לאישיות משפטית מגמר לידתו ועד מותו. ההתקשרות יכולה להתבצע ע”י סיוע. אדם פושט רגל, בעצם מועבר תחת אפוטרופוס – הבנק. שמהווה את האישיות המשפטית שלו. אין הבדל משפטי בין יחיד וחברה. לאדם – ת”ז, לעסק – מספר עוסק מורשה. אפשר לחתום חוזה בין חברה בע”מ ובין בעל המניות היחיד של אותה חברה. מדינת ישראל, לדוגמא, מהווה אישיות משפטית אחת בלבד. בחוזה מדובר על שתי ישויות שונות.

מחפשים עו״ד לחוזים בסביבת מודיעין?

לקבלת ייעוץ ראשוני השאירו פרטים או צלצלו 052-2353449

כוונה ליצירת יחסים משפטיים

החוק הישראלי עושה הבחנה בין חוזה עסקי  והסכם חברתי(הסכם ג’נטלמני). (זו גישה אנגלית). כאשר הסיכום הרלוונטי במהותו הוא קשר חברתי/משפחתי, אין בכוונת הצדדים יצירת יחסים משפטיים. זה לא תקף אם יש אינטרסים משפטיים. הסכם ג’נטלמני נמצא מחוץ לעולם המשפט. לדוגמא, פס”ד טריקי, “הבטחת נישואין”. בני זוג סיכמו להינשא. המשפחות נפגשו, סיכמו, שילמו לאולם. סמוך לאירוע החתן מתחרט. הכלה טוענת להפרת חוזה עסקי לכל דבר. החוזה עונה על הדרישות. האם זה הסכם חברתי או עסקי? מה יותר דומיננטי במקרה זה? בית המשפט העליון קבע שחוזה נישואין הוא חוזה “רופף” “חלקי”. קצת כל דבר. זהו קשר המשלב הבט חברתי ועסקי/כלכלי ביחד. והוא לא מחייב במלוא מובן המילה כמו חוזה עסקי.

רצינות גמירת דעת

מהו הסימן המובהק לרצינות? חתימה. היא נחשבת לגמירת דעת, להחלטה רצינית. אם טוענים לזיוף, חובת ההוכחה חלה על הטוען (קשה מאוד להפרכה). הסימן השני בחשיבותו לאינדיקציה לרצינות “תחילת ביצוע” – דמי קדימה, לדוגמא. תשלום דמי קדימה ב10%- או יותר נחשב לתחליף חתימה. ככל שהקונה ישלם סכום גבוה יותר, יכולת הנסיגה מהעסקה של המוכר קטנה יותר.

מסוימות, פירוט של העסקה

כדי לומר שלפנינו חוזה, עליו להיות מסוים, קונקרטי, ספציפי. חובה לדעת מה מהות העסקה, מי הצדדים. העסקה חייבת להיות מפורטת – מסוימת. 

חוזה

דיני החוזים מגדירים את הכללים, העקרונות והסטנדרטים שבמסגרתם תיאכף התחייבות בפועל או שתקנה היא זכויות אחרות (לבד מזכות האכיפה) מקבילות או משלימות (כגון פיצויים בשל הפרת החוזה). רוב השיטות המשפטיות מבחינות בין התחייבות סתמית אשר איננה ניתנת לאכיפה, להתחייבות חוזית הניתנת לאכיפה. מקובל לסבור כי ההבחנה בין “הסכם” ובין “חוזה” הוא יסוד האכיפות או התוקף המשפטי. מקום שלפנינו הסכם הנעדר תוקף משפטי, לפנינו הסכם של כבוד, ומקום שלפנינו הסכם בעל תוקף משפטי, הרי שלפנינו חוזה.

חוזה נכרת ב”הצעה וקיבול”, בהתאם לדרישות פרק א’ של חוק החוזים (חלק כללי), התשל”ג – 1973 “הצעה”, בהתאם לדרישות החוק, היא פנייה של אדם לחברו המעידה על גמירת דעתו של המציע להתקשר עם הניצע בחוזה, והיא טומנת בחובה את הפרטים המהותיים הכלולים בהצעה. “קיבול”, בהתאם לדרישות החוק, הוא הודעת הניצע שנמסרה למציע ומעידה על גמירת דעתו של הניצע להתקשר עם המציע בחוזה לפי ההצעה. מקובל לסבור כי משמעות דרישת גמירת הדעת היא כוונה רצינית ושלמה להתקשר בחוזה המסוים עם האדם המסוים. על מנת שתהיה התחייבות חוזית, נדרש אפוא שהצדדים לחוזה יהיו מודעים להתחייבות שהם נוטלים על עצמם, ושתהיה להם כוונה להיכבל משפטית בחוזה המסוים.

דרישה נוספת לכריתת החוזה היא זו המתבטאת במבחן המכונה “הכוונה ליצור יחסים משפטיים”. שאלה שבה נחלקו העמדות היא האם מבחן “הכוונה ליצירת יחסים משפטיים” הוא מבחן נפרד וחיצוני ליסוד “גמירת הדעת” האמור בחוק החוזים, או שמא הוא מבחן הנטמע והכלול בו. בעבר, הובעה בפסיקת בית המשפט העליון העמדה שמבחן הכוונה ליצירת יחסים משפטיים הוא חלק מיסוד גמירת הדעת הנבחן המתווה את דרכי יצירת החוזה. מנגד, יש שהביעו עמדה כי מבחן הכוונה ליצירת יחסים משפטיים הוא מבחן סף, חיצוני ונפרד, ליסוד גמירת הדעת. לפי עמדה זו, עוד לפני שבוחנים את השאלה האם נכרת חוזה בין הצדדים בהתאם ליסודות האמורים בחוק, יש לבחון האם הייתה כוונה מקדמית ליצירת יחסים משפטיים במערכת היחסים הנדונה. שאלה זו, איננה רק שאלה עובדתית הבוחנת את המסגרת החברתית שבה ניתנה ההתחייבות (למשל, האם ההתחייבות ניתנה במסגרת עסקית או במסגרת אינטימית בין מכרים) אלא גם שאלה של מדיניות משפטית כללית, שבהתאם לה ניתן להוציא מגדרי דיני החוזים התחייבויות שלא ראוי ולא נכון לעסוק בהן במסגרת הדין.

חופש החוזים

ערך חשוב, אולי המרכזי ביותר, בדיני החוזים הוא עקרון חופש החוזים. חופש החוזים עשוי להיות מוצדק הן על ידי תפיסות אינדיבידואליסטיות (מטעמים של אוטונומיית הרצון החופשי) והן על ידי תפיסות כלכליות המקנות משנה תוקף לרצונם החופשי של הצדדים (מטעמים של השאת רווחת הפרטים המתקשרים והרווחה המצרפית). עקרון חופש החוזים בא לידי ביטוי בהוראות חוק החוזים לפיהן חוזה יכול להכרת בכתב או בעל פה, ובעיקר בסעיף 24 לחוק החוזים (חלק כללי), התשל”ג-1973, הקובע כי תכנו של החוזה הוא ככל שיסכימו הצדדים. ביטוי נוסף לעקרון חופש החוזים מצוי בדברי חקיקה רבים המאפשרים התנאה מצד הצדדים על הוראותיהם. במקרים רבים ניתן באמצעות הסכמה בין צדדים להתנות על הוראות חוקים מסוימים. מקובל לומר כי אחד המאפיינים של החקיקה האזרחית הישראלית היא היכולת להתנות על הוראותיה.

יחד עם זאת, קיימים חוקים אשר אינם מאפשרים להתנות על הוראותיהם באמצעות “חוזה” בין שני הצדדים גם אם שני הצדדים מעוניינם בכך (לדוגמה: שעות עבודה ומנוחה והגנה על רוכשי דירות, לדוגמה עקרונות כלליים המגבילים את חופש החוזים כגון ‘תקנת הציבור’). אופן כריתת החוזה גם הוא, לעיתים, מותנה בדרישות צורניות פורמליות בהקשרים מסוימים. למשל, עסקה במקרקעין אינה יכולה להתבצע בעל פה וטעונה מסמך בכתב (סעיף 8 לחוק המקרקעין, התשכ”ט-1969). אם כי המגמה הברורה בהקשר זה בשנים האחרונות היא לסטייה מדרישות פורמליות תוך התקרבות להכרעות ערכיות-מהותיות הנסבות על מהות הפעולה  ועל עקרונות נוספים, כגון עקרון תום הלב – ולא על צורתה החיצונית.

חובת תום הלב בחוק חוזים

עקרון תום הלב הינו מושג משמעותי ביותר במשפט הישראלי. חוק החוזים קובע כי: במשא ומתן לקראת כריתת חוזה ובקיום חיובים הנובעים מחוזה, חייב אדם לנהוג בדרך מקובלת ובתום לב. כלומר, אנו מחויבים לנהוג בתום לב, הן בשלב ניהול משא ומתן לקראת כריתתו של חוזה והן בקיום החוזה עצמו. עקרון תום הלב, הוכנס אל המשפט הישראלי עם חקיקת חוק החוזים הכללי בשנת 1973. עקרון תום הלב, מהווה עבור חוק החוזים, ערך מוסף של עקרונות מוסריים כגון נאמנות, אמונה, יושר והגינות. כל אדם שהינו צד לחוזה, מחויב לנהוג בתום לב ללא יוצא מן הכלל. הדרישה לנהוג בתום לב מכילה בתוכה את החובה להתחשב באינטרסים של הצד השני לחוזה ולשתף פעולה איתו, להגשמת מטרת החוזה.

תום לב במשא ומתן לקראת כריתת חוזה

סעיף 12 לחוק החוזים, מחייב אדם, המצוי בהליך של משא ומתן לקראת כריתת חוזה, לנהוג בדרך מקובלת ובתום לב. החוק, גם קובע סנקציה לאדם אשר ינהג בחוסר תום לב, כלפי הצד השני, והיא תשלום פיצויים עבור הנזק שנגרם לאותו צד, עקב המשא ומתן או כריתת החוזה. כאשר אנו רוצים לקבוע, האם התנהגות מסוימת נגועה בחוסר תום לב, עלינו לבחון כל מקרה לגופו, מפני שאמצעים מסוימים עשויים להיחשב כחסרי תום לב במשא ומתן אחד וכמקיימים את דרישת תום הלב במשא ומתן אחר לדוגמא:

אי גילוי

 כאשר צד למשא ומתן, לא מגלה עובדות, אשר בנסיבות העניין, מצופה ממנו כי עליו לגלות. חובת הגילוי במשא ומתן לקראת כריתת חוזה, היא אוטומטית ותמידית והיא קיימת מכוח האמון שנוצר בין הצדדים למשא ומתן.

ניהול משא ומתן עם כמה גורמים בו זמנית- תלוי בשלב של המו”מ. ככל שהמו”מ יהיה קרוב יותר לסיומו ואל נאמר שמנוהל מו”מ מקביל, עובדת ניהול מו”מ מקבילה יכולה להיות בהיעדר תום לב. כמו כן באם ניתנה הבטחה שלא ייערך משא ומתן במקביל והיא מופרת, התנהגות כזאת עשויה להיחשב כחסרת תום לב.

טכניקה של ניהול משא ומתן- העלאת הצעות חדשות ובלתי סבירות במהלך משא ומתן, דחיית הצעות סבירות שהעלה הצד השני, נסיגה מהסכמות שהושגו, חזרה מהצעות שכבר הועלו- כל אלו עשויים להוות, אך לא בהכרח מהווים, התנהגות הלוקה בחוסר תום לב. על הפרת סעיף זה לחוק החוזים, ניתן לתבוע את הצד המפר על הנזקים אשר נגרמו לצד המופר עקב ההפרה.

מחפשים עו״ד לחוזים בסביבת מודיעין?

לקבלת ייעוץ ראשוני השאירו פרטים או צלצלו 052-2353449

תום לב בביצוע החוזה

גם בשלב שלאחר כריתת החוזה, כאשר הצדדים לחוזה מקיימים את שהתחייבו בו, עליהם לעשות זאת בתום לב. כל צד לחוזה, מחויב לפעול בחריצות ובהגינות להגשמת כוונתם המשותפת של הצדדים, בהתאם לרוח העסקה ותוך שיתוף פעולה עם הצד האחר והתחשבות באינטרסים שלו. נושא זה מוסדר בסעיף 39 לחוק החוזים.

חריצות בקיום החוזה- צד לחוזה מחויב לפעול ביעילות ובמהירות על מנת לקיים את חלקו בחוזה ועל מנת לאפשר את מימוש המטרה שלשמה נכרת החוזה. לדוגמה: כאשר אדם קנה דירה, ומייד לאחר כריתת החוזה נסע לחו”ל לתקופה ממושכת מבלי שדאג לסכם סידורים שהיו נחוצים להשלמת העסקה.

אי שיתוף פעולה

כאשר צד לחוזה אינו משתף פעולה עם הצד השני. לדוגמה: כאשר קיימת מחלוקת בין הצדדים, ובמקום ליישר את ההדורים כל צד פועל בדרכו, מבלי להתחשב בצד השני ובנזק האפשרי העלול להיגרם לו. אי גילוי- דוגמה: כאשר עובד דורש העלאת משכורתו אולם אינו מתכוון להמשיך בעבודה וחמור מכך מנהל מו”מ מקביל עם מקום עבודה אחר, יכול הדבר להיחשב כחוסר בתום לב.

שימוש בזכויות הנובעות מחוזה

כל צד לחוזה, מחויב לנהוג בתום לב, תוך התחשבות בצד האחר ובמטרת החוזה, כאשר הוא פועל להשגת הזכויות המגיעות לו מכוח החוזה. לדוגמה, כאשר נכרת חוזה לסילוק חוב, אולם, הנושה, מסקל בדרכים מסיימות את ניסיונותיו של החייב לשלם לו ולסלק את החוב. על הפרת סעיף זה לחוק החוזים, ניתן לתבוע את הצד המפר על הנזקים אשר נגרמו לצד המופר עקב ההפרה ובנוסף גם את ביטול החוזה מחד או את קיומו כדין מאידך.

חוק החוזים תרופות סעיף 18 סיכול

במדינת ישראל נקבעו כללים מה הן נסיבות חיצוניות היכולים למנועה את קיום החוזה בכלל ומבחינת סיכול של חוזה בפרט. השפעותיה של מגפת הקורונה על התחייבויות חוזיות או לחילופין קיומן או ביטולן וכתוצאה מזה כיצד ניתן להתמודד בהליכים משפטיים ובהשלכותיה.

הקורונה הינה מגפה עולמית שלא ידענו כדוגמתה ב 100 שנים האחרונות ואולי אף יותר ( למעט תקופות של מלחמות או מצבי חרום ביטחוניים). השלכותיה החברתיות, הביטחוניות, הכלכליות והאישיות ובפרט המשפטיות טרם התבהרו בבתי משפט.  בתי המשפט יידרשו לקבוע הלכות לאור העדרה של חקיקה בחוק (לאקונה) ומהטעם שהמחוקק לא תמיד יש את הזמן, את ההבנה והגמישות הנדרשת על מנת לתת מענה מידי לכל שינוי, למרות מצב החרום והעדיפות הנדרשת.

כיצד מתנהלים בתקופה זו בהתאם לחוק החוזים?

חוק החוזים קובע מהם התנאים המקנים לאחד מהצדדים פטור מההשלכות של אי קיום התחייבויותיו. מסתבר, כי לא תמיד נסיבות חיצוניות המונעות את קיום החוזה הן בבחינת סיכול של חוזה המהווה עילה לאי-מילוי הוראות ההסכם. על פי החוק, סיכול חוזה מתאפשר תחת כמה תנאים ועיקרן:

1.המפר לא יכול היה למנוע את הנסיבות שגרמו להפרה, האירוע לא ניתן למניעה ומוצו הצעדים למניעתו.

2.הפרה של חוזה על רקע נסיבות שהמפר לא ידע ולא יכול היה לדעת עליהן בעת כריתת ההסכם.

3. אותן נסיבות גרמו לכך שקיום החוזה נעשה בלתי אפשרי או שונה באופן יסודי ממה שהוסכם בן הצדדים.

4.המצב החדש יאפשר לקבוע שינויים בחוק או לחילופין הלכה חדשה על ידי בתי המשפט לאור העדר חקיקה (לאקונה) בחוק.

מקרים בהם לא מתקיים סיכול חוזה

בבתי המשפט בישראל נקבעו הלכות של מצבי חרום לפיה ניתן לצפות גם אירועים קשים ונדירים, ולפיכך אותם מקרים אינם בגדר סיכול חוזה. בעיון בתיק כץ נ’ נצחוני מזרחי בע”מ, קבע כבוד השופט לנדוי לאחר מלחמת יום הכיפורים, כי: “מלחמה ושלום במציאות שהייתה אז הינה לעולם בגדר הצפוי עבור אדם בארץ ישראל.

בית המשפט העליון, בפסק דין בנושא סיכול חוזה (ברדה נתן נ’ שמעון ורוזה סטרוד), קבע כי: “מצב נפשי של אדם, דיכאון באותו מקרה, איננו מהווה כוח עליון. גם גשמים שלא ירדו בהתאם לצפי העונתי  ופגעו בכמות התבואה לא הוכרו ככוח עליון (כפר חסידים נ’ דוד אברהם).

המבחן של בית המשפט לקביעת סיכול חוזה

בעקבות פס”ד רגב נ’ משרד הביטחון, נקבע כי המבחן לא יתבסס על עצם צפיית האירוע המסכל, אלא על ההשלכות המעשיות של אותו אירוע על מהות היחסים החוזיים.

א.ניתן היה לצפות את ירידת הגשם שלא היה צפוי, אך ההשלכות של אותו אירוע אינן צפויות. כאן הדגש להשלכות / לתוצאות / לנזקים של האירוע.

ב.יש הטוענים כי יש לעבור למבחן הסיכונים ובהתאם, לבדוק על איזה צד בחוזה יש להטיל את הסיכון לקרות האירוע- אם המפר נטל את הסיכון, טענתו לסיכול חוזה תדחה. אם ייקבע כי הנפגע נטל את הסיכון, תתקבל טענת הסיכול. 

חשוב לדעת

כל צד שמפר או שאינו יכול לעמוד בהסכם יכול לטעון סיכול, במקרה של סיכול חוזה יכול הצד שנבצר ממנו לקיים את התחייבויותיו ליזום את ההליך השיפוטי ולטעון לסיכול ההסכם.

הנפגע: מאי קיום החוזה בשל סיכול, יכול לבטל את ההסכם.

המשך החוזה: כל עוד הנפגע שלא קוימו ההתחייבויות כלפיו לא ביטל את ההסכם, ההסכם ממשיך לחול.

דרכי פעולה אפשריים

לאור המצב שהקורונה היא מגפה בקנה מידה עולמי. נכון לעת זו חשוב מאוד לבדוק בחוזים הנחתמים את הסעיפים הדנים בכוח עליון. האם מגפה נכללת כאחת מנסיבות אלה?

צריך לדעת הבסיס של דיני חוזים הינו תום הלב החלים גם על עניין סיכול חוזה, רצוי כי עם התעוררות מחלוקת סביב עניינים אלה, ינסו הצדדים להגיע ביניהם להסכמות סבירות, כולל דחייה או הפחתה של תשלומים, קביעת מנגנון של תשלום עתידי ואולי אפילו סיום מוסכם של החוזה. במקרה בו הצדדים לא מגיעים להבנות, רצוי לשלוח הודעה על סיכול החוזה ולפעול בהתאם לאפשרויות הקבועות בחוק. סביר להניח כי, הכרזת מצב חרום מעידה על התכנות גבוהה להכרת המגיפה ככוח עליון. כדי להיערך להתפתחויות כאלה ואחרות, מומלץ לנקוט בפעולות הבאות- ( זאת רק הנחה שיכולה לעזור)

• מיפוי הסיכונים והנזקים.

• שליחת הודעות מתאימות.

• תיעוד ההפרעה (הבעיה) שנגרמה בעקבות מגפת/ מחלת הקורונה.

• בדיקת הביטוחים והיסוי שהם מציעים במקרים כמו מגפיה.

• בדיקת סעיפי הכוח העליון בחוזים, על הפרשנות שלהם.

• בחינת דרכים חלופיות כגון, גישור למשל, לפתרון בעיות שעלו.

• בעיקר מי שעוסק במקרקעין או בתחום הבנייה והשיפוצים – חשוב לשלוח הודעות לכל הלקוחות/ הרוכשים ובעלי המקצוע על האירוע והשלכות של המצב, הצגת תמונת מצב והתקדמות תוך דגש על מועדים.

• קבלת ייעוץ משפטי.

סיכום

חשוב לזכור, כי כל צד לחוזה, באשר הוא, מחויב לנהוג בתום לב הן בשלבי המשא ומתן לקראת כריתת החוזה והן בשלב שלאחר החתימה על החוזה. אם, אתם צד לחוזה והנכם חשים כי הצד השני נוהג כלפיכם בחוסר תום לב, כדאי להתייעץ עם עורך דין המתמחה בדיני חוזים, על מנת לדעת כיצד לפעול והאם התנהגותו של אותו גורם אכן מהווה הפרה של החובה לנהוג בתום לב. ובכל מקרה, אל תוותרו על זכותכם לקבל את הסעד המגיע לכם על פי דין.

מחפשים עו״ד לדיני חוזים במודיעין?

עו״ד אבי לוי הינו מומחה לדיני חוזים, משרדו ממוקם במודיעין והוא נותן שירותים במכבים, רעות והסביבה עם דגש על מקצועיות רבה, ליווי אישי וניסיון רב בתחום.

״במהלך השנים פתרתי בעיות ומחלוקות רבות ומורכבות בהצלחה יתרה ועזרתי ללקוחותיי למצוא את הפתרונות הטובים ביותר להם, אשמח לסייע גם לך״.

 

פרטים ליצירת קשר

מומחה לדיני חוזים

לקבלת ייעוץ משפטי ראשוני, בנושא דיני חוזים, עוד היום ובחינם, מעו״ד אבי לוי – השאירו פרטים מטה

דילוג לתוכן